Soinin esittely

”Soini, paikka josta kukaan ei tiedä mitään, koska se sijaitsee keskellä ei mitään.
Paitsi, että Soinissa ja Soinin ympäristössä on paljon erilaista nähtävää.” 

8. luokan oppilas, Soinin yhtenäiskoulu

Soini on pieni mutta tulevaisuuteen tähyävä kunta. Soinilaisten yhteinen tekemisen meininki kertoo kylästä, jossa puhalletaan yhteen hiileen. Pienikin paikkakunta saa paljon aikaiseksi, kun sen asukkaat katsovat samaan suuntaan.

Soinilaiset ottavat matkailijat iloisina vastaan. Olet tervetullut!

 Pidempiaikaisille vierailuille, vapaa-ajan asukkaille ja alueelle muuttoa harkitseville Soini tarjoaa myös harraste- ja toimintarintamalla runsaasti valinnanvaraa. Suurimmalla osalla Soinin kylistä löytyy mm. aktiivinen kyläyhdistys.

Myös kulttuurielämä on Soinissa erittäin vireää! Musiikki on paikallisilla lähellä sydäntä (kuten Soinillinen ja sen suosio todistavat), eikä urheilua ole täälläkään päin Pohjanmaata unohdettu.  Soinin perinteikkäät urheiluseurat ovat tuottaneet maajoukkue- ja olympiaedustajia ja ylläpitävät vireää junioritoimintaa esimerkiksi jalkapallossa ja jääkiekossa. 

Myös yhteiskunnallinen aktiviteetti on alueella elävää. Tästä todisteena ovat monet eri yleisjärjestöt MuoviSammostaan tutusta Soinin 4H-yhdityksestä aina paikalliseen partiolippukuntaan ja Soinin Ystävänapuun, joka pyörittää keskustasta löytyvää ystäväntupaa.

Yhteisöllinen kylä

Parviaisen Kyläyhdistys

Parviaisen Kyläyhdistys toimii Soinin Parviaisessa n. 7 km Soinin keskustasta Multian suuntaan. Kyläyhdistyksellä on toimitiloina vanhan ala-asteen viereinen rakennus, Puuhatupa.

Laasala

Laasala

Laasalan kylä sijaitsee vajaa 10 km Soinin kirkolta Alajärven suuntaan vilkasliikenteisen 714 tien varrella. Asukkaita kylässä on noin 250 ja ”savuja” noin 90 kpl.Kylän kokoontumistilat keskittyvät kauniin Alasen uimarannan tuntumaan.

Vehu

Vehu

Pieni mutta pippurinen Vehunkylä on Soinin, Ähtärin ja Saarijärven rajalla. Kyläntoiminta on erittäin vilkasta kesäaikaan, jolloin mökkiläiset ja ohikulkijat vilkastuttavat elämää Vehulla.

Kukonkylän kyläyhdistys

Kukonkylän kyläyhdistys

Tervetuloa Kukonkylälle joko vierailemaan tai asumaankin löytyyhän täältä tonttimaata, ja joku tyhjänä oleva talokin jonka voi ostaa. Mitä Kukonkylällä on tarjottavaa. No ainakin puhdasta luontoa ja ilmaa. Kylä on rauhallinen ei ole pahemmin melusaastetta. Kylällä vallitsee hyvä yhteishenki, tarvittaessa naapuriapua löytyy. Vallankin kesällä kauniit ovat kunnaat. Ja keskellä kylää on Kukonkylän helmi 8,5 hehtaarin Viitalampi. Kirkas vesi on lähdevettä, lampeen ei laske puroa eikä ojia.

Hautakylän kyläyhdistys ry

Hautakylän kyläyhdistys ry

Kyläyhdistyksemme perustarkoituksena on tuottaa kyläyhdistyksemme alueella asuville ja eläville palveluita,tapahtumia, harrastusmahdollisuuksia sekä elämyksiä – tahtotilanamme pitää kyläelävänä ja säilyttää yhteisällisyys.

Kulttuuri

Soinin Soittokunta

Soinin Soittokunta

Soinin Soittokunta toimii Soinin Nuorisoseuran alajaostona ja on perustettu vuonna 1903. Soittokunnan kapellimestarina toimii Hannu Antila ja harjoituksia pidetään kansalaisopiston toimintakauden aikana kerran kuukaudessa Kuninkaantuvalla.

Soini-seura ry

Soini-seura ry

Soini-seura ry on perustettu jo 1957 ja uudelleen 1984. Seura on erittäin vireä kotiseutuyhdistys, jonka toimialaan kuuluvat mm. kotiseutuhistorian tallentaminen sekä julkaisutoiminta.

Soinin Tapahtumat Osuuskunta

Soinin Tapahtumat Osuuskunta

Osuuskunnan tarkoituksena on perinteiden säilyttäminen ja vanhan ajan kädentaitojen, musiikin, maa- ja metsätalouden sekä muiden toimintatapojen esille tuominen, sekä kytkeä perinnetietous elinkeinoelämään ja alueen vetovoimaisuuteen.

Urheilu

Soinin Sisu

Soinin Sisu

Jaoston tarkoituksena onedistää lajitoimintaa Soinissa ja kehittää harrastustoimintaa mahdollisimman laajasti, niin että toiminta tukee eri käyttäjäkuntia lapsista aina eläkeläisiin saakka. Kaikille avoimia kisoja pyritään pitämään kesäisin kaksi kertaa kuussa, sekä parikilpailuja kerran kuussa huhti-toukokuulta alkaen.

Yleishyödylliset

Soinin Seurakunta

Soinin Seurakunta

Tervetuloa Soinin seurakuntaan! ”Sun työhös Jeesus, kutsun sain”. (Virsi 254)

Soinin Helluntaiseurakunta

Soinin Helluntaiseurakunta

Hyväntekeväisyysyhdistys Astamari ry on perustettu vuonna 2013 kahden soinilaisen opettajan voimin. Nykyään yhdistys toimii Soinin, Alajärven ja lähikuntien alueella järjestäen esimerkiksi erilaisia hyväntekeväisyystempauksia ja konsertteja.

Soinin palokuntanuoret

Palokuntanuorten toiminta koostuu viikkoharjoituksista, joissa harjoitellaan turvallisuusosaamista kasvattaen turvallisuustietoisia kansalaisia.

Soinin Eläinystävät ry

Soinin Eläinystävät ry

Soinin Eläinystävät ry on perustettu 200-luvun alkupuolella. Porukkaan kuuluu mm hevos-koira-kissa-lehmä-vuohi-ihmisiä.

Hyväntekeväisyysyhdistys Astamari ry

Hyväntekeväisyysyhdistys Astamari ry

Hyväntekeväisyysyhdistys Astamari ry on perustettu vuonna 2013 kahden soinilaisen opettajan voimin. Nykyään yhdistys toimii Soinin, Alajärven ja lähikuntien alueella järjestäen esimerkiksi erilaisia hyväntekeväisyystempauksia ja konsertteja.

Metsänhoitoyhdistys Soini ry

Metsänhoitoyhdistys Soini ry

Metsänhoitoyhdistys Soini palvelee metsänomistajia Soinin kunnan alueella. Tarjoamme apua kaikkiin metsänomistajan tarvitsemiin perusjuttuihin metsänhoitotöistä puukauppaan, tila-arvioista veroilmoituksiin.

Kirkonmäki

Vaivaisakka

Vaivaisakka

Kirkonulkopuolella on Suomen ainoa vaivaisakka. Vaivaisakka seisoo kirkonkellotapulin seinällä omassa katoksessaan, jonka etuseinässä on kyltti ”Joka köyhää armahtaa,hän lainaa herralle.”

Kirkko

Kirkko

Kirkon rakennustyöt toteutettiin Yrjö Lepistön johdolla ja nykyisen asunsa se sai vuonna 1885 suoritetussa peruskorjauksessa.

Seuraa somessa

Ota yhteyttä