Retkeily­reitit

Hermanninlenkki

Kesällä 2021 valmistunut rengasreitti, joka lähtee Kaihiharjun parkkipaikalta (Multiantie 495, hiekkatietä n.1,5km parkkipaikalle). Reitti kulkee osittain Arpaisten reittiä ja Hermanninpolkua. Pituudeltaan 7 km reitti sopii kaikenikäisille ja sen varrelle osuu useampi tulipaikka.

Hermanninlenkki yhdistää näppärästi kohokohtia niin esteettömältä luontopolulta, Hermanninpolulta kuin Arpaisten reitin harjumaisemista. Reitin varrella vaihtelevaa maastoa; harjua, suota, kuusimetsää sekä Hermannin kämppä. Salaperäisyyttä reitille tuovat Kaipaisen asumuksen rauniot, ketunkolot, supat ja tervahaudat.

 

Soinin esteetön luontopolku

Vuonna 2021 valmistunut esteetön luontopolku Soinin Kaihiharjussa mahdollistaa luonnosta nauttimisen myös silloin, jos maastossa liikkumiseen liittyy haasteita.

Esteetön kokonaisuus käsittää kaksi luontopolkua; täysin esteettömän n. 200 m polun sekä haastavan esteettömän n. 700 m, jolla voi olla tarvetta avustajalle. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta talvella 2022 tie Kaihiharjun parkkipaikalle pidetään auki.
Esteetön reitti kulkee lankkupolkuna Ison Kaihijärven rantaan, jossa on maisemalaituri, laavu ja nuotiopaikka. Reitin lähtöpisteestä löytyy myös esteetön wc.

Haastava esteetön reitti lähtee Kaihiharjun parkkipaikalta harjua myöten kohti Kaihiharjun nuotiopaikkaa. Reitin (n. 700 m) varrella on neljä taukopaikkaa, joilla voi vaikka istahtaa nauttimaan maisemista tai vaikka eväistä. Kaihiharjun nuotiopaikalla on toinen esteetön wc.

 

Hermanninpolku

Hermanninpolku on hieno ja helppokulkuinen patikkareitti Soinissa Parviaisenkylällä. Hermannin tuolilta (P-paikka) tulee matkaa Kaihiharjun nuotiopaikalle noin 2,5 km. Hermannin kämppä tai Kaipaisen kämppä on Hermanni Kaipaisen asumuksen raunioiden viereen rakennettu levähdys- ja nuotiopaikka. Kämpän on rakentanut Parviaisen kyläyhdistys vuonna 1999. Kämpän sisällä on tulisija ja seinustoilla penkit. Lähellä on lähde.

Lähtöpisteitä on kaksi: Multiantie 707, josta käänny hiekkatielle ja aja suoraan n. 1 km, niin päädyt reitin alkupisteeseen eli Hermannin tuolille. Hermannin tuolille voi pysäköidä auton. Toinen lähtöpiste on Kaihiharjulla: Multiantie 495, josta hiekkatietä n. 1,5 km Kaihiharjun hiekkamontulle (parkkipaikka).

 

Kuninkaanpolku (8,3 km)

Kuninkaanpolun eteläinen lähtöpiste on reilun kilometrin päässä Soinin keskustasta Karstulan suuntaan (tie 697). Tukkitien pysäköintialueelle voi jättää auton. Reitti on 8,3 km mittainen janareitti, jonka pohjoinen lähtöpiste on Vuorenmaan laskettelurinteen huipulla osoitteessa Koskitie 25. Koskenvuoren kuntoportaat sijaitsevat Vuorenmaassa ja nivoutuvat näin osaksi Kuninkaanpolun reittiä. Kuninkaanpolku on osittain melko vaativa vaihtelevien korkeuserojen vuoksi eikä välttämättä sovellu ihan jokaiselle. Kuninkaanpolulla on tällä hetkellä myös kunnostusta vaativia osuuksia, mikä kannattaa ottaa huomioon reitille lähtiessä.

Kuninkaanpolku esittelee soinilaisen maiseman rehevämmän puolen. Polku seuraa Kuninkaanjoen kulkua yläjuoksulta alavirtaan, minkä aikana joki kasvaa kapeasta purosta joeksi. Keväällä joen koskipaikat kohisevat komeina virtoina, kesän kuivina hetkinä tumma vesi käy vähiin ja matelee verkkaisesti alavirtaan. Ympäröiviin maisemiin verrattuna joen varsi on kasvillisuudeltaan rehevää. Reitin varrella on kaksi laavua ja kaksi nuotiopaikkaa.

Kuninkaanpuisto (7 km)

Kuninkaanpuiston reitti vie metsien ja soiden mosaiikkiin, jossa metsäiset kumpareet nousevat paikoin selvästi soiden yläpuolelle. Metsäiset kumpareet, pienet kalliot sekä suuremmat irtokivet tuovat maastoon vaihtelua. Paikannimistössä vaikuttaa vahva kuningastarusto aina 1500-luvulta alkaen, jolloin Kustaa Vaasa teki metsästysretkiä alueelle. Kuninkaanpuisto on mukavan mittainen päiväretkikohde monenlaisille retkeilijöille. Reitti on osittain haastava polun kivien ja juurakoiden vuoksi, mutta pääosin helppokulkuinen. Veden ollessa korkealla suoalueet voivat olla märkiä.

Reitin varressa on taukopaikaksi yksi kotalaavu, jossa mahdollisuus nuotion tekoon.

Reitti sopii patikointiin lumettomaan aikaan. Pitkoksilla ja kankailla tulee kesäkelillä toimeen kevyillä retkeilyvarusteilla. Reitin lähtö- ja opastuspiste sijaitsee n. 9 km Soinista Karstulan suuntaan (tie 697) Hankajärven pohjoisrannan tuntumassa.

Arpaisten reitti (28 km)

Yksi Soinin tunnetuimmista reiteistä on Arpaisten reitti. Arpaisten reitti kulkee Soinin keskustan tuntumasta Ähtäriin saakka. Arpaisten reitillä on pituutta 28 km keskustan lähtöpisteeltä ( Lauttotie 20) Ähtärin puolella sijaitsevalle Arpaisten kämpälle. Reitin varrella pääsee tutustumaan monipuolisesti soinilaiseen luontoon. Reitin kohokohtia ovat lintujen suosima Matosuo, Löytöperän korkealle nouseva kulttuurimaisema sekä Arpaisten harjualue. Reitin varressa on myös muita hienoja yksityiskohtia kuten harju- ja moreenikumpareita, pieniä järviä ja jokia.

Matosuo on Soinin laajin ja edustavin aapasuo, jolla pesii runsaasti lintuja. Kesäkuussa suomaisemaa hallitsevat lokit ja kahlaajat. Suon ylittävien pitkospuiden tuntumassa näyttäytyy usein metsäkanalintuja ja komean keltaisia västäräkkejä. Löytöperän mäki on Etelä-Pohjanmaan korkeimpia paikkoja, 236 m merenpinnan yläpuolella. Pellot ja asutus sijaitsevat mäen korkeimmalla paikalla, josta avautuvat laajat näkymät ympäristöön. Arpaisten luonnonsuojelualueella on kapeita vesistöjen väliin puristuvia harjuja.

Arpaisten reittiin liittyvät myös Kaihiharjussa Hermanninlenkki ja pistoreittinä Hermanninpolku. Arpaisten kämpälle tulevat reitit Vehulta, Ulvolta ja Leppäkankaasta. Arpaisten reitin varrella on lukuisia taukopaikkoja: Kivikirkko, Kaihiharju, Läskilampi, Löytöjoki ja Saarilampi.