Luonto

Luonto ja luonnon antimet ovat Soinin ydintä. Täältä löytyy myös Etelä-Pohjanmaan korkein alue, Raitamäki, sijaitsee 240 metriä merenpinnan yläpuolella ja näin ollen myös 200 metriä avaruuden pääkaupungin, Seinäjoen, yläpuolella.

Vaellusreittejä

Soinin suot, metsät ja niiden huolellinen ja ympäristöä kunnioittava hyödyntäminen matkailukäytössä on yksi alueemme ylpeydenaiheista. Yhtenä esimerkkinä tästä huolenpidosta on Arpaistenreitti, joka on osa EU:n E6 -kaukovaellusreittiä ja jolla vuosittain järjestetään laajasti tunnettu Arpaisten patikka. Tämän lisäksi Arpaisilla sijaitsee Suomen eteläisin autiotupa.

Alueelta löytyy toki myös lyhyempiä reittejä kolmen kilometrin Hermanninpolusta kymmenen kilometriä pitkään Kuninkaanpolkuun, jonka varrella voit nauttia Kuninkaanjoen mutkittelevista uomista ja vierailla Kuninkaankivellä, josta löytyy myös Soinin ensimmäinen geokätkö.

Laaja kirjo eläinlajeja

Soinin luontonähtävyyksiä on aivan liikaa seikkaperäisen listan kirjoittamiseen. Ne eivät rajoitu ainoastaan laadukkaisiin retkeilyreitteihin ja latuihin, vaan alueella saa nauttia biodiversiteetistä myös esimerkiksi lintuja bongaamalla tai vierailemalla Paratiisipenkaksi kutsutulla Natura 2000 -suojelualueella. Soinissa sinulla on myös mahdollisuus tavata luonnossa käytännössä kaikkia niitä eläinlajeja, joita Suomessa esiintyy.

Toinen käymisen arvoinen paikka on Vuorenmaa. Se on perinteikäs laskettelukeskus, joka ei tällä hetkellä ole matkailukäytössä, mutta josta pääsee kätevästi kuninkaanpolun reitille nauttimaan sen tarjoamista mahtavista näkymistä. Alue on yksi Soinin kunnan Extreme Park- hankkeen kehityskohteista.

 

Parhaan kuvan Etelä-Pohjanmaan korkeimman seudun tarjonnasta saa tulemalla paikan päälle ja ihastumalla Soiniin ihan omatoimisesti.

Lisäinfoa löytyy myös osoitteesta https://loytoretketblog.com/tag/soini/, jonne Kuudestaan RY on ansiokkaasti koonnut alueelta tekemistä ja näkemistä.

 

Panda Trail

Panda Trail

Panda Trail

Tervetuloa virtuaalikierrokselle Soinin, Ähtärin ja Alajärven vetovoimaisiin luonto- ja kulttuurikohteisiin!

Retkeily- ja hiihtoreitit

Hermannin polku (2,5 km)

Hermannin polku (2,5 km)

Parviaisen kyläyhdistys on rakentanut Hermannin asumuksen raunioiden kupeeseen Kaipaisen kämpän vuonna 1999. Hermannin tuolilta (P-paikka) tulee matkaa Kaihiharjun nuotiopaikalle noin 2,5 km. Matkan varrelta löytyy Hermannin kämppä, jossa on mukava istahtaa ja nauttia...

Kuninkaanpolku (8,3 km)

Kuninkaanpolku (8,3 km)

Kuninkaanjokea myötäilevän reitin lähtöpaikka on Tukkitieltä n. 2km Soinin keskustasta ja reitti päättyy Vuorenmaan hiihtokeskuksen laelle. Reitin varrella löytyy tietoa paikkakunnan historiasta ja perinteestä. Käytettävissä on kolme taukopaikkaa: Jokiranta, Notko ja...

Kuninkaanpuisto (7 km)

Kuninkaanpuisto (7 km)

Kuninkaanpuiston reitti vie metsien ja soiden mosaiikkiin, jossa metsäiset kumpareet nousevat paikoin selvästi soiden yläpuolelle. Metsäiset kumpareet, pienet kalliot sekä suuremmat irtokivet tuovat maastoon vaihtelua. Paikannimistössä vaikuttaa vahva kuningastarusto...

Arpaisten reitti (28 km)

Arpaisten reitti (28 km)

Soini-Arpainen. Lähtöpaikka on Lauttosenvirkistysalue Soinin keskustasta n. 2 km Multian suuntaan. Reitti päättyy Arpaisten kämpälle. Reitin varrella on viisi taukopaikkaa: Kivikirkko,Kaihiharju, Läskilampi, Löytöjoki ja Saarilampi. Arpaisten reittiin liittyvätmyös...

Arpaistenreitin, Kuninkaanpuiston ja Kuninkaanpolun reiteillä yhteensä yhdeksän laavua, jotka löytyvät em.reittikartoista. Tämä video Vuorenmaan ylälaavulta.

Luonto liikuttaa

Luonto liikuttaa

Luonto liikuttaa esiteestä näet mitä luonto- ja retkeilymahdollisuuksia Järviseudun alueelta löytyy. Lataa älylaitteeseen QR-koodinlukija esim. Google Play kaupasta tai iOS laitteelle App Storesta niin saat reittikartat näkyviin Luonto liikuttaa...

Uimarannat

Tillikanranta

Tillikanranta

Tillikanranta Ähtärintie 980. Soinin Kukonkylän Viitalampi sijaitsee Seinäjoelle menevän tien varrella. Sen vedenpinta kimmeltelee kauniisti ohikulkijoille ja kyläläisille.

Hankajärvi

Hankajärvi

Hankajärvi Karstulantie 949, n. 9 km Soinin keskustasta Karstulaan päin. Hankajärven rannalla sijaitseva Hankasenuima paikka on metsäisellä paikalla oleva ranta.

Alasenlampi

Alasenlampi

Alasenuima rannalla on monenmoista tekemistä. Siellä uimisen lisäksi voi ostaakalastusluvan ja käydä kalastamassa taikka paistaa makkaraa kodalla.

Iiroonjärvi

Iiroonjärvi

Soinin Iirojärven uimaranta sijaitsee aivan tien vieressä noin n.10 km päästä keskustasta Multian suuntaan. Kauniin järven rannalle on pistäytyä uimaan jaretkeilemään. Uimarannalla sijaitsee uimakopit, nuotiopaikka ja puusee. Iiroonjärvi Multiantie 1020

Lauttonen

Lauttonen

Soinin keskustan läheisyydessä sijaitseva Lauttosen uimaranta on viihtyisä vapaa-ajanvietto paikka. Rannalla on uimisen lisäksi mahdollisuus pelata vaikkapa rantalentopalloa ja lapsille on vesi- ja hiekkaleikkien lisäksi tarjolla perinteiset keinut. Lauttonen Lauttotie 20, n. 2km Soinin keskustasta Multialle päin

Hiihtoreitit

Soinista löytyy runsaasti latuverkostoa eri tasoisille suksittelijoille. Katso tästä reittivaihtoehdot sekä ajankohtainen latujen hoitotilanne.

 

Muut kohteet

Tervanpolton muistomerkki

Tervanpolton muistomerkki

Soini on ollut merkittävää tervanpolttoaluetta 1700-luvulta 1900-luvulle saakka ja kunnan alueelta on löytynyt yli 500 tervahautaa. Tervanpolton muisto merkki sijaitsee liikekeskuksen aukiolla Soinin keskustan alueella. Tervanpolton muistomerkin on tehnyt kuvanveistäjä Antti Maasalo vuonna 1986.

Luontoliikunta

Pelkän luontoihailun vastapainoksi Soinista löytyy myös paljon aktiviteettejä, joiden parissa vierähtää helposti päivä jos parikin. Esimerkiksi: jos noususuhdanteessa oleva erä- ja metsästysmatkailu kiinnostaa, paikallinen Lehtimäen – Soinin riistanhoitoyhditys osaa neuvoa oikeat kontaktit ja käytännöt.

Lupa-asiat metsästykseen ja kalastukseen voit hoitaa kätevästi kuntoon Metsähallituksen ylläpitämän Eraluvat.fi palvelun kautta. Alueelta löytyy myös monia geokätköjä,  Lintuharjun täysimittainen frisbeegolf-rata ja huikeat mahdollisuudet lintubongailuun.

Soinin Sisun pyöräilyjaosto ohjeistaa parhaat reitit pyöräilyyn. Lumiseen aikaan voi taas kokeilla hankipyöräilyä vaikkapa vuokraamalla Sisulta ns. läskipyörän.

 

Ota yhteyttä